niedziela, 19 lipca 2015

Dla ochłody - mus bananowo-jagodowy

Dla ochłody - mus bananowo-jagodowy



MUS BANANOWO - JAGODOWY


Lubię, gdy jest gorąco, ale gdy temperatura dochodzi do trzydziestu stopni w cieniu, w dodatku w domu nie można liczyć na wiele mniej, oprócz wody prosto z lodówki, ratuję się różnymi chłodnymi specyfikami. Mogą to być szybkie domowe lody (LODY MIĘTOWO - CZEKOLADOWE, SORBET TRUSKAWKOWO-BANANOWY, LODY TRUSKAWKOWE) albo mus bananowo-jagodowy.

SKŁADNIKI
 
Potrzebujecie tylko trzech składników: bananów, czarnych jagód i odrobiny miodu (lub w mniej zdrowej wersji - cukru). Ważne są proporcje 1 część jagód, na 3 części bananów (mniej więcej 3 banany na pół szklanki czarnych jagód).

WYKONANIE
 
Przygotowanie musu jest banalne, pod warunkiem, że posiadacie blender (u mnie niezastąpione narzędzie w kuchni). Najpierw miksujemy banany, powstały mus dzielimy na dwię części. Jedną część zostawiamy w blenderze pozostałe rozdzielamy do małych szklanek (3 - 4 sztuki). Do pozostawionego musu dosypujemy jagody i znów miksujemy. dosładzamy według uznania - miodem lub cukrem do smaku. Gotowe!

Można dodać mrożone jagody - wówczas otrzymacie od razu schłodzony deser.


Dla ochłody - mus bananowo-jagodowy



Dla ochłody - mus bananowo-jagodowy


Dla ochłody - mus bananowo-jagodowy

PODOBNE:


PS. Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jesli uważacie, ze post jest przydatny, udostępnijcie :)
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...